Programma

 

Vr 17 mei Feestelijke opening Ambacht in Beeld festival
19.30 Aanvang & welkomstwoord
20.30 Lezing Albert van der Zeijden (Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed)

         Film "Hearts and Crafts: The people that make Hermès"

 

 

Za 18 mei
10.00 Presentatie Zaanse workshopresultaten "ambachtsfilm maken" & Wereldpremière "Of Men and Iron"
14.00 Ambacht & Authenticiteit: "De Huisman" & lezing prof. dr. Mattijs van de Port
20.00 Ambachtelijk koken: "Ravioli in Gis mineur", "Jiro Dreams of Sushi" & lezing socioloog en fotograaf Douglas Harper (USA)

 

Zo 19 mei 
11.00 Russische ambachtsfilms o.a. "Magia Russica"

Lezing Olga de Kort - Koulikova, kenner van Russische ambachten.
14.30 Ambacht & Kunst: "Glas", "The Successor of Kakiemon", nagesprek met regisseur Suzanne Raes & lezing ontwerper Maaike Roozenburg
19.30 Ambacht & Muziek:  "Talking Guitars", lezing meestergitaarbouwer Flip Scipio en nagesprek met regisseur Claire Pijman.

 

 

Download hier het Programmaboekje

 

Tijdens het documentaire filmfestival Ambacht in Beeld (17 t/m 19 mei) georganiseerd door Wendy van Wilgenburg en Sharis Coppens, zal De Fabriek bruisen van levendigheid.
In de grote zaal bieden we gedurende het hele weekend een prachtig filmprogramma aan en houden interessante sprekers een lezing.
In de hal en het café zijn er diverse demonstraties en workshops van Zaanse ambachtslieden, zoals edelsmid Sarah Kobak, het CacaoLab van Zaans Gedaan, en kunstenares Larisa Bilous.
Het festival wordt op vrijdagavond feestelijk geopend met een bijzondere film over het handwerk van Hermès, het beroemde modehuis uit Parijs. Albert van der Zeijden van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed zal een lezing geven over de aandacht die het VIE nu aan ambachten besteedt en het belang van het documenteren van uitstervende ambachten.
Voorafgaand aan het festival zijn workshops ambachtsfilm maken georganiseerd en de door basisschoolleerlingen én volwassenen gemaakte films gaan tijdens het festival in première. O.a. over Het Zaanse Bakkertje, glazenier Ruud Pauw, en papiermolen De Schoolmeester.

Ook vertonen we in dit blok de Roemeense film 'Of Men and Iron' over ijzersmeden, hun liefde voor het vak en het schrijnende gebrek aan opvolgers.
Na de Zaanse lunch met duivekater en Zaanse mosterdsoep, wordt documentaire De Huisman vertoond, gevolgd door een boeiende lezing van Mattijs van de Port.
Zaterdagavond is er een diner met live kookdemonstratie, waarna de avond in het teken staat van ambachtelijk koken. De prachtige film Jiro Dreams of Sushi mag hierbij niet ontbreken. Uit Amerika komt socioloog Douglas Harper vertellen over zijn onderzoek naar ambachten, waaronder Italiaans koken.
Bijzonder is de zondagochtend met Russische films, waaronder Magia Russica, over de geschiedenis van Russische animatiefilms en een korte film over het vervilten van wol.
Zondagmiddag vertonen we Glas van Bert Haanstra, gevolgd door The Successor of Kakiemon over Japans porselein met een nagesprek met regisseur Suzanne Raes. Ook houdt ontwerper Maaike Roozenburg een lezing over haar werk met historische, ambachtelijk gemaakte objecten en het creëren van replica's met moderne technieken.
Zondagavond staat in het teken van de muziek, met een film over gitaarbouwer en -restaurator Flip Scipio die beroemde gitaristen gelukkig maakt met zijn ambachtelijke vakkennis. Flip Scipio komt over vanuit Manhattan om voorafgaand aan de film een lezing over zijn werk te geven. 

 

Toegangsprijs: € 10,- per programma-onderdeel.

Reserveren vanaf 2 weken voor aanvang via De Fabriek.


Van harte welkom!

site by swell.nl